کارت حافظه SD چیست؟
کارت حافظه SD (مخفف عبارت Secure Digital) یکی از پرکاربردترین انواع گجت های ذخیره سازی در دنیا است که در سال ۱۹۹۰ در شرکت توشیبا ساخته شد. این کارت حافظه دارای ۳ سایز SD ، miniSD و micro SD است که نوع miniSD آن به طور کامل از رده خارج شده است. البته امروزه سایز اولیه آن یعنی SD فقط در برخی از دوربین های حرفه ای DSLR استفاده می شود. از کارت حافظه MicroSD در گوشی های موبایل می توان به عنوان یک حافظه اصلی در کنار حافظه داخلی موبایل استفاده کرد و از این طریق از مشکل کمبود حافظه ذخیره سازی در گوشی هوشمند جلوگیری به عمل آورد.
مموری کارت Micro SD موارد استفاده دیگری در انواع گجت بازی، دوربین های مداربسته و سایر لوازم دیجیتال دارد. علاوه بر این مبدل و خشاب هایی برای تبدیل کارت های micro SD و استفاده از آنها در دستگاه های دارای درگاه SD وجود دارد و استفاده از این مبدل ها معمولا هیچ مشکل خاصی از قبیل افت سرعت یا عدم همگام سازی با دستگاه به وجود نخواهد آورد.
معانی علائم و نوشته های روی کارت های حافظه
حتما برای شما هم پیش آمده که گاهی دو کارت حافظه با ظرفیت یک اندازه قیمت متفاوتی دارند. این تفاوت قیمت عوامل متعددی دارد؛ از مهم ترین این عوامل سرعت خواندن یا نوشتن اطلاعات آن است که با نوشتن علائم مختلف روی کارت حافظه MicroSD مشخص می شود. حال سوال اینجاست که هر یک از این نشانه ها و نوشته ها دقیقاً به چه معناست؟ کارت های حافظه با ظرفیت های مختلفی تولید می شوند و مشخصات فنی متفاوتی دارند که شاید در یگ نگاه قادر به تشخیص و تفاوت آنها با سایر کارت های حافظه نباشید. به همین دلیل در ادامه می خواهیم به بررسی هر یک از این علایم و نماد های حک شده روی یک مموری کارت برویم.
نوع فرمت حافظه
روی یک کارت حافظه یکی از نمادهای SDHC ، SD و SDXC وجود دارد و این نماد ها نشانگر میزان ظرفیت ذخیره سازی کارت حافظه هستند که به وسیله آنها می توانیم در جریان ظرفیت حدودی کارت حافظه قرار بگیریم. نماد SD برای حافظه تا ۲ گیگابایت با فایل سیستم FAT12 و FAT16، نماد SDHC برای ۲ تا ۳۲ گیگابایت با فایل سیستم FAT32 و نماد SDXC هم با فایل سیستم exFAT برای کارت هایی با سایز ۳۲ تا ۲ ترابایت استفاده می شوند.
انواع کلاس های سرعت
برای نشان دادن سرعت خواندن و نوشتن روی کارت های حافظه کلاس سرعت مشخصی وجود دارد که روی یک کارت حافظه درج می شود. سرعت خواندن کارت حافظه زمانی به کمک ما می آید که در حال اجرای نرم افزاری باشیم که روی آن نصب کرده ایم. اگر کارت حافظه SD سرعت مناسبی داشته باشد مشکل و لگی به وجود نمی آید. سرعت نوشتن هم وقتی به چشم خواهد آمد که شما قصد دارید با دوربین عکاسی خود چند عکس سریع و پشت سر هم با فرمت RAW (که عمدتاً حجم زیادی دارند) بگیرید.
هر یک از کلاس های سرعت کارت حافظه علامت مخصوص خود را دارد و اطلاعاتی نظیر سرعت ضبط ویدئو و همینطور نحوه اجرا کردن نرم افزارهای نصب شده روی کارت حافظه را نشان می دهد. اولین کلاسی که در رابطه با نشان دادن سرعت مموری کارت به وجود آمد ، کلاس C است و این کلاس دارای ۴ رده مختلف C6 ، C4 ، C2 و C10 است. با جلو رفتن در هر کلاس خواهید دید که هر کلاس جدید تمامی ویژگی های کلاس قبلی را در خود بهبود داده یا ویژگی های جدیدی به آن اضافه شده است. در ادامه به توضیح هر یک از این کلاس ها خواهیم پرداخت.
کلاس C2: کارت حافظه های اولیه تولید شده همگی جزء این کلاس بوده اند. با کارت حافظه C2 می توان در نهایت به سرعت نوشتن ۲ مگابایت بر ثانیه روی کارت حافظه دست یافت و همچنین توانایی ضبط فیلم با کیفیت SD روی آن وجود دارد.
کلاس C4: کلاس C4 توانایی نوشتن با سرعت ۴ مگابایت بر ثانیه را دارد و به ما امکان ثبت و ضبط تصاویر HD و Full HD را می دهد.
کلاس C6: همانطور که از نامش پیداست توانایی نوشتن اطلاعات با سرعت ۶ مگابایت بر ثانیه را می دهد. علاوه بر آن از زمان عرضه شدن C6 یک مفهوم جدید به نام کلاس سرعت ضبط ویدئو به وجود آمد که با علائم V30 ، V10 ، V6 و V90 نشان داده می شود. کلاس C6 توانایی ضبط با سرعت V6 را دارد که به ما امکان ضبط ویدئو با کیفیت full HD با سرعت ۳۰ قریم بر ثانیه را می دهد.
کلاس C10: این کلاس نشان دهنده موفقیت بزرگی در زمینه سرعت خواندن و نوشتن در کارت حافظه ها است. کلاس C10 نشان دهنده سرعت انتقال ۱۰ مگابایت بر ثانیه است. سرعت ضبط ویدئو در این کلاس V10 است که توانایی ثبت ویدئو با سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه با کیفیت Full HD و HD را به ما می دهد.
اما این تمام ماجرا نیست. پس از به وجود آمدن کلاس C10 دو استاندارد جدید در رابطه با کلاس های سرعت به وجود آمده است. یکی از استانداردها “کلاس بازده برنامه” است که با A نشان داده می شود و دیگری “کلاس سرعت UHS” بوده و دارای دو کلاس سرعت U1 و U3 است. در ادامه به شرح و بررسی این استانداردها نیز خواهیم پرداخت.
استاندارد سرعت UHS
کلاس سرعت UHS به ساختار فیزیکی کارت حافظه مربوط است. در حال حاضر کلاس UHS خود به دو بخش تقسیم می شود که با اعداد یونانی I و II به صورت UHS-I و UHS-II نشان داده می شوند. همانطور که گفته شد این دو کلاس UHS ویژگی ظاهری متفاوتی دارند و از روی کارت حافظه قابل تشخیص هستند. در UHS-I حداکثر سرعتی که می توان به آن دسترسی داشت ۱۰۴ مگابایت بر ثانیه است. در حالی که این عدد در UHS-II به حدود ۳۵۰ مگابایت بر ثانیه می رسد اما توسط هر دستگاهی قابل دسترسی نخواهد بود. شما می توانید از کارت حافظه با استاندارد UHS-II در دستگاهی که آن را ساپورت نمی کند استفاده کنید اما سرعت آن در حد UHS-I خواهد بود.
همانگونه که در ابتدای این بخش از توضیحات گفتیم دو کلاس متفاوت سرعت U1 و U3 هم وجود دارند که برای استاندارد UHS به وجود آمده اند. با دیدن U1 می توانیم روی سرعت ۱۰ مگابایت بر ثانیه حساب کنیم و برای U3 می توانیم به سرعت ۳۰ مگابایت بر ثانیه دست یابیم. همچنین U3 به ما قابلیت ضبط ویدئو با فرمت ۴K را هم می دهد و بسته به نوع کارت حافظه و قیمتی که برای آن می پردازید، یکی از سه کلاس ضبط ویدئو V30 ، V60 و V90 را هم شامل می شود.
آخرین بخشی که نیاز است از آن اطلاع داشته باشیم کلاس بازده برنامه است که پیش تر به آن اشاره کردیم. این کلاس با حرف A با دو رده مختلف A1 وA2 نشان داده می شود. این کلاس به ما سرعت پردازش نرم افزارهایی که روی کارت حافظه نصب شده است را نشان می دهد. در کلاس A1 حداقل سرعت خوانده شدن برنامه ۱۵۰۰iops و نوشتن ۵۰۰iops است و در کلاس A2 این اعداد به ترتیب به ۴۰۰۰iops و ۲۰۰iops می رسد (iops واحد سنجش مقدار ورودی یا خروجی دستگاه های ذخیره سازی است).
در مواردی ممکن است که روی کارت حافظه SD هم علامت U1 و I باشد و هم در کنار آنها C10 نوشته شود. اگر با چنین صحنه ای مواجه شدید کافی است به این نکته واقف باشید که حداکثر سرعت این کارت حافظه UHS-I U1 است. اما اگر دستگاه شما از این سرعت پشتیبانی نکند، یک کارت حافظه با سرعت C10 خواهید داشت.
استاندارد های حفاظتی کارت های حافظه
کارت های حافظه ابعاد کوچکی دارند و به شدت آسیب پذیر هستند و در صورت آسیب دیدن، امکان بازیابی اطلاعات بسیار سخت و حتی غیر ممکن می شود. به همین علت شرکت های تولید کننده کارت حافظه در تولید این مموری کارت ها از یک سری استانداردهای حفاظتی استفاده می کنند تا به راحتی آسیبی نبینند و مقاومتی نسبی در برابر برخی از آسیب ها پیدا کنند. از مهم ترین این استانداردها ضد آب بودن، مقاومت در برابر گرد و خاک، مقاومت در برابر شوک، اشعه ایکس و مگنت هستند که برای یک کارت حافظه SD وجود دارند و از آن در برابر آسیب های احتمالی محافظت می کنند.
جمع بندی
کارت حافظه یا کارت TF یک وسیله ذخیره سازی اطلاعات است که قادر است حجم زیادی از اطلاعات را در خود ذخیره کند. این کارت ها به علت ابعاد کوچک و سازگاری بی نظیری که با اکثر دستگاه های دیجیتال مانند موبایل و تبلت دارند به یکی از ضروری ترین لوازم جانبی موبایل و دوربین های عکاسی تبدیل شده اند. اما باید دقت داشته باشید که هر کارت حافظه ای با ظرفیت بیشتر و قیمت بالاتر مناسب ترین گزینه برای خرید نیست. مهم ترین نکته قبل از خرید کارت حافظه مشخص کردن کاری است که می خواهید با آن انجام دهید. اگر قرار است نرم افزارهای موبایل را روی آن نصب کنید به دنبال رم A2 بروید و اگر هم برای قرار دادن در دوربین عکاسی قصد خرید آن را دارید، بهتر است سراغ کارت حافظه UHS-II U3 بروید.
در ضمن به خاطر کوچک بودن کارت حافظه micro SD بهتر است که خیلی سراغ ظرفیت بالای آن نروید و به جای آن چند کارت حافظه با ظرفیت کمتر تهیه کنید. این کار به شما کمک می کند در صورت آسیب دیدن یا گم شدن یکی از آنها تمام اطلاعاتی که به آنها نیاز دارید از بین نرود.
کلاس در مموری چیست؟
استانداردهای SD Speed Class برای پشتیبانی از ضبط ویدئو ایجاد شده است. تولید کنندگان مموری SD از مدلهای مختلف مموری فلش برای ساخت یک مموری کارت SD استفاده میکنند، بنابراین سرعت انتقال واقعی میتواند متفاوت باشد.
سرعتهای مختلف، تعیین اینکه کدام مموری برای ضبط محتوای در حال جریان (Streaming) قابل اعتماد است را مشکل میکند، زیرا ضبط ویدئو نیازمند حداقل سرعت ثابت برای اطمینان از یک بازپخش یکدست دارد.
انجمن SD استانداردهای کلاس سرعت (Speed Class) را تعریف کرده که به وسیلهی علائم سرعت نشان گذاری شده است تا به مصرف کنندگان در تصمیم گیری و انتخاب مموری، که عملکرد مورد نیازشان را فراهم میکند، کمک کند.
دو نوع نشانگر سرعت راجع به نسل گذرگاه SD وجود دارد:
علائم Speed Class و UHS Speed Class حداقل عملکرد ضبط ویدیو را، برای اطمینان از پخش یکدست ویدئو، نشان میدهد. این موضوع برای دوربینهای فیلمبرداری، رکوردرهای ویدئو و دیگر دستگاههای با توانایی ضبط ویدئو مهم است. کلاس سرعت توسط انجمن SD به صورت کلاس 10، 6، 4 و 2 تعریف شده است.
کلاس سرعت UHS فقط برای دستگاههای UHS و تعیین حداقل سرعت نوشتن برای ضبط ویدئو روی محصولات UHS طراحی شده است. سرعت کلاس UHS توسط انجمن SD در دو مدل UHS Speed Class 1 (U1) و UHS Speed Class 3 (U3) تعریف شده است.
- (توجه داشته باشید که Speed Class و UHS Speed Class دو کلاس سرعت متفاوت هستند)
تفاوت کلاس رم و سرعت آن
در جدول زیر هر دو کلاس سرعت همراه با حداقل سرعت و کاربرد هر کدام قرار داده شده است.
کلاس 2 – Class 2
مموری کارت های میکرو کلاس 2 سرعت 2MB/s را به شما خواهند داد که امروزه این سرعت عملا بیفایده و ملال آور است! و صرفا برای دستگاههای قدیمی عکاسی شاید مناسب باشد؛ آن هم با رزولیشنهای معمولی و پایین.
گوشیهای هوشمند امروزی با کیفیت HD میتوانند عکاسی کنند که عملا این مموری ها برای آنها قابل استفاده نیست؛ پس مواظب باشید مموری کلاس 2 نخرید! ممکن است برخی از فروشندگان این مموریها را به جای کلاس 10 بفروشند و این هوشیاری شماست که باید فروشندگان مطمئن را تشخیص دهد.
کلاس 4 و 6 – Class 4, Class 6
مموری های میکرو اس دی کلاس 4 و کلاس 6، سرعتی مابین 4MB/s و 6MB/s را به شما میدهند. با این سری شما میتوانید ضبط ویدئو در حد HD داشته باشید.
کلاس 10 – Class 10
کلاس 10 دارای حداقل سرعت 10MB/s است. یکی از ویژگیهای اسمارت فون های امروزی توانایی فیلم برداری HD همزمان با عکاسی است. تنها با سیستم کلاس 10 شما قادر به انجام این کار خواهید بود. علاوه بر این سرعت بالای این مموریها مزایای دیگری در بخش نرم افزاری گوشی یا تبلت شما میتواند داشته باشد. با این مموری به راحتی و بدون مشکل میتوانید فیلمهای FullHD را به وسیله دستگاه خود ضبط کنید.
کلاس سرعت UHS
انجمن SD چندین سیستم طبقه بندی سرعت را برای کمک به انتخاب بهتر برای اهداف مناسب معرفی کرده است. همان طور که در بالا هم ذکر شد، شماره Class به روشنی سرعت مموری را به شما نشان میدهد.
علاوه بر این، برخی از مموریهای SDHC و SDXC دارای طبقه بندی سرعت فوق العاده بالای Ultra High Speed (UHS) هستند که نشان دهندهی پشتیبانی از یکی از سه مشخصه UHS شامل UHS-I, UHS-II, UHS-II است. این ویژگی نرخ انتقال دیتا از طریق پیشرفتهای مختلف بهبود میدهد
برای مثال UHS-III v6.0 در فوریه 2017 منتشر شده و دو ویژگی جدید full duplex را به استاندارد اضافه کرده است. (برای دستیابی به سرعت 156MB/s برای UHS-II با استفاده از Half Duplex یا 312MB/s با Full Duplex دیتا میتواند به صورت همزمان به کارت و از کارت منتقل شود، در حالی که UHS-I روی 104MB/s محدود شده و UHS-III هم از نظر تئوری دارای حداکثر سرعت 624MB/s با استفاده از Full Duplex است
8gcbcb